Sajtóközlemény: Összeálltak az infokommunikációs klaszterek

2010. november 30.

Közös fórumot hoztak létre az infokomunikációs technológia (IKT) iparág akkreditált innovációs klaszterei. Az erről szóló megállapodást Miskolcon, az ITrend2010 konferencián írta alá 5 szervezet. A Magyarország “high-tech krémjét” képviselő infokommunikációs klaszterek nemcsak innovációs menedzsment-tudást és kapcsolatokat osztanak meg egymással, hanem közös fejlesztéseket is indítanak a jövőben.

Az Első Magyar E-közigazgatási, Informatikai és Innovációs Klaszter (Veszprém), az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter (Miskolc), a Mobilitás és Multimédia Klaszter (Budapest), a Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszter(Debrecen) és a Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter (Szeged) együttműködési megállapodást írtak alá, melynek eredményeként megalakult az „Akkreditált Infokommunikációs Klaszterek Fóruma”.

180 KKV, 5000 magasan kvalifikált munkahely

A megállapodás célja, hogy a hazai IKT szektor innovatív kis- és közepes vállalatait összefogó innovációs szervezetekmegosszák egymással legjobb gyakorlataikat és közös fejlesztésekbe kezdjenek. Az öt szervezet összesen 220 tagot képvisel, melyek közül 180 kis- és középvállalkozás és összesen 5000 magasan képzett munkaerőt foglalkoztatnak. Valamennyi akkreditált infokommunikációs klaszter tagjai között szerepelnek felsőoktatási intézmények is. Ez lehetővé teszi egyrészt az egyetemi, főiskolai tudás bevonását a klaszterek munkájába, másrészt az oktatás és a szakmai-, üzleti gyakorlat közelítését, a tudástranszfer felgyorsítását, biztosítja az egyre bővülő szakemberigény kielégítését. Az Akkreditált Infokommunikációs Klaszterek Fórumához csatlakozó szervezetek által képviselt innovációs projektportfolió értéke meghaladja a 15 milliárd forintot.

Átlagon felüli üzleti potenciál a klaszterekben

“Nemcsak az Európai Uniónak, hanem Magyarországnak is szüksége van világszínvonalú IKT klaszterekre, hogy minél több magyar ötletből születhessen high-tech világpiaci termék. E cél érdekében szükséges az ország legjobb IKT katalizátorait összefogni.- ez az alapgondolat áll az Akkreditált Infokommunikációs Klaszterek Fóruma megalakítása mögött” – mondta a megállapodás kapcsán Lemák Gábor. A Fórum kezdeményezője, egyúttal a budapesti Mobilitás és Multimédia Klaszter igazgatója szerint, az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy az innovációs klasztereknek létjogosultságuk van, hiszen olyan eredmény központú innovációs menedzsmenttel képesek támogatni a fejlesztő cégeket, ami az esetek többségében piaci sikerrel végződik.„Az akkreditált infokommunikációs klaszterekben a kis- és középvállalkozások árbevétele több mint öt százalékkel nőtt az infokommunikációs iparág átlagához képest a gazdasági válság ideje alatt, ami azt is mutatja, hogy képesek vagyunk gyorsabb növekedési pályára állítani az innovatív magyar KKV-kat.” – hangsúlyozta Lemák.

Az Akkreditált Infokommunikációs Klaszterek Fóruma alapítói részt vesznek a december 7-i Innovációs TechShow-n.

Mi az “Akkreditált Innovációs Klaszter”?

A hálózatos együttműködés egyik formáját az Európai Unióban (így Magyarországon is) az un. klaszterek képviselik. Az új típusú, eredményorientált szerveződések kis- és középvállalkozások, multinacionális cégek, valamint a felsőoktatási és akadémiai kutató műhelyek közötti együttműködéseket, a piacorientált kutatás és innováció megvalósítását segítik elő. A klaszterek jellemzően iparági és területfejlesztési céllal jönnek létre, a legeredményesebb szervezetek egy minősítési eljárás során Akkreditált Innovációs Klaszterré válnak. Magyarországon összesen 25 ilyen szervezet van, ebből 6 az infokommunikációs szektort képviseli.

Háttérinformáció

Első Magyar E-közigazgatási, Informatikai és Innovációs Klaszter
Az Első Magyar e-Közigazgatási, Informatikai és Innovációs Klaszter 2007-ben alakult. A Klaszter céljai közt szerepel az együttműködő társaságok szinergikus hatásainak továbberősítése a különböző szektort képviselő tagok között. A klaszter jelenleg 30 tagból áll. Fókuszterületek: egészségügyi informatika, közigazgatási informatika, környezetinformatika, mobil informatika, térinformatika.

Észak-magyarországi Informatikai Klaszter
Az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter 2007-ben jött létre azzal a céllal, hogy elősegítse a régió informatikai iparának fejlődését. Olyan környezetet szeretnének teremteni, amelyben biztosítva vannak a helyi cégek további növekedéséhez szükséges feltételek. Egyik legfontosabb küldetésük a régiós informatikai szaktudás elvándorlásának megállítása, a meglévő hálózat és bizalom erősítése a tagok között, fejlesztési projektek indukálása. A klaszternek jelenleg 36 tagja van. Fókuszterületek: kutatási tevékenység információs és kommunikációs technológiákban, mobil alkalmazások fejlesztése, távközlés, banki informatika, automatizálás és ipari informatika, domain- és tárhelyszolgáltatás, online marketing, ERP/CRM rendszerek, egyedi szoftverfejlesztés, tesztelés.
www.infoklaszter.hu

Mobilitás és Multimédia Klaszter
A Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter) a magyarországi mobil és multimédiás technológiák szereplőinek és a hazai kutatás-fejlesztői kapacitásának összefogására jött létre 2007-ben. Az MMKlaszter Magyarország legjelentősebb akkreditált innovációs klasztere, mely jelenleg több mint 70 tagot számlál, köztük telekommunikációs és informatikai nagyvállalatokat, kis- és középvállalkozásokat, valamint egyetemi partnereket. Az MMKlaszter kiemelt célja, hogy innováció-menedzsmenttel, forrásszervezéssel segítse a klasztertagok fejlesztéseinek piacra lépését.

Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszter
A Szilícium Mező 2008-ban alakult, amelynek fő célkitűzése egy olyan, a régió – azon belül kiemelten a Debreceni Egyetem – anyagi és szellemi erőforrásaira támaszkodó, informatikai komplexum létrehozása, ahol az ötletek megjelenésétől kezdve, a kutatáson és fejlesztésen keresztül a termelésig, az értékesítés támogatásáig a teljes innovációs lánc megvalósulhat. A klaszternek jelenleg 34 tagja van. Fókuszterületek: computer grafika, adatbiztonság, e-közigazgatás, e-egészségügy, mobil fejlesztések, open source alapú virtualizált szoftverfejlesztés, üzleti alkalmazások.

Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter
Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter 2007-ben alakult, amely vezető szoftveripari kutatóközpontok, vállalatok és technológiai transzfer szervezetek összefogásának eredménye. A klaszternek jelenleg 47 tagja van. Fókuszterületek: szoftverminőség, beágyazott és mobil rendszerek alkalmazásai, nyelv és beszédtechnológiai alkalmazások, egészségügyi alkalmazások, iparág specifikus ügyviteli megoldások.Hozzászólások lezárva.